Design

highlighted mobile

Author: 
Patrick Hazari
Enlarge

Friends of the High Line's office recently got a new addition: a 9 foot-by-18 foot aerial High Line wall map in our reception area. The map shows the High Line's design in context: the entire line is visible as it moves north from the West Village, through Chelsea, to the West Side Rail Yards.

The unusual view from above reveals the complex relationship between the High Line and its neighborhood. You can see the surrounding built environment as a series of blocks, streets, and related and unrelated structures, seemingly stitched together by the common thread of the High Line. You can see where the line literally passes through buildings, which familiar neighborhood landmarks it nears and touches, and how it parallels the Hudson River. Here at our office, we can't stop looking at it.

Download your own version of this map for your desktop!

Click the size you would like to download:

Small monitor: 800 x 600 pixels
Medium-size monitor: 1024 x 768 pixels
Large-size monitor: 1280 1024 pixels
Wide-screen monitor: 1680 x 1050 pixels

 

Instructions for downloading the wallpaper after the jump!


Author: 
Patrick Hazari
Enlarge

At the corner of Gansevoort Street and Washington Street, the High Line's southern terminus marks one of the parks major access points and gathering spaces. This corner is also the future location of the Whitney Museum of American Art. A paved, street-level public plaza will act as a meeting and orientation point for visitors to learn more about the High Line and will also house a small concessions area. An opening cut into the structure of the High Line allows for a steel and aluminum stair, supported by a stainless-steel rod hanger system, to gently touch the plaza level. The stair invites visitors to ascend from the busy street below to the elevated landscape on the High Line. While on the stairs, visitors pass between existing six-foot high beams, giving one a better understanding of the High Line's robust structure.

A few weeks ago, the High Line's signature "slow stairs" were delivered and installed. See a few of the images below after the break:

Author: 
Patrick Hazari
agritecture

The planks have been installed, the soil has started to arrive on site and the plants and trees are on their way. But what you might not realize is how all of this has come about. Welcome to the first installation in a series of blog posts looking specifically at the design of the High Line. Each week until the opening of Section 1 later this year, we will highlight final designs for Sections 1 and 2 of the High Line. Along with diagrams and design renderings, construction drawings and images will give you behind the scenes look at what promises to be an amazing park.

Since the release of the competition finalists in July 2004 and the selection of Field Operations and Diller Scofidio + Renfro later that summer, everyone near and far has always been intrigued with the design. With its thought-provoking ideas and a funky idea called Agri-tecture, New Yorkers embraced it and called it our own. Let's revisit the winning competition entry that is now becoming a reality thanks to supporters and advocates like you.

Statement by the design team describing AGRI-TECTURE:
"By changing the rules of engagement between plant life and pedestrians, our strategy of AGRI-TECTURE combines organic and building materials into gradients of changing proportions that accommodate a variety of natural and programmatic conditions. Part agriculture / part architecture the system digitizes the High Line surface into discrete units of paving and planting that could be organized in any combination from 100% hard paving to 100% soft richly vegetated biotopes, or any gradation in between. The surface is built from individual pre-cast concrete planks with open joints to encourage emergent growth like wild grass through cracks in the sidewalk. The long, gradually tapering units are designed to comb into planting beds creating a "pathless" landscape' where the public can meander in unscripted ways."

More photos after the break

Author: 
melissafisher
Categories: 
EnlargePhoto credit goes here.
 

Soil for the planting beds is set to be delivered this month on Section One. In anticipation of soil, the beds are now being lined with layers of the "Living Roof" system. 

The first layer to be installed: The drainage panel, a black plastic cell system, provides a critical component for water retention, drainage, and aeration.  The panel looks and feels like an expansive plastic egg carton, with small cups that catch and store water as it exits the soil profile.  The spaces between these cups help channel excess water toward planting bed drains, while tiny perforations in the cups allow for aeration to the soil from below.


EnlargePhoto credit goes here.
Author: 
Danya Sherman
block partyWe throw a good party! This is the Kitchen High Line
Block Party last year

Come celebrate the launch of our new design publication on July 30 under the High Line!

Author: 
Danya Sherman
The High Line is well on its way to becoming New York's first park in the sky, with plants taking root in late summer and the first section on schedule to open by the end of 2008. Keep up to date with the High Line's progress here on the Blog, written by Friends of the High Line's staff members:

Design!

Author: 
jeffatthehighline
Enlarge

As many Chelsea dwellers, West Side Highway & Hudson River Park commuters, taxi drivers, and car wash enthusiasts may have noticed, the distinctive red Chelsea Car Wash sign has disappeared. It was removed from where it was attached to the High Line about a month ago with little fanfare.

In the coming months, the Car Wash-- one of the characteristic staples of the working West Side--will close its garage doors to make way for a new retail location on the corner of West 14th Street and 10th Avenue.


Enlarge

There's currently no tenant booked, but in the next year or so, the Milk Group (as in Milk Studios, next door), aims to find a design, fashion, or other retail tenant for this 40,000-square-foot space directly underneath the High Line. Renderings from their sales office show wrap-around windows in Car Wash-like glass. There's also apparently a subterranean level for more retail.

More design renderings, and facts about the neighborhood-- from the sales brochure--after the jump.


Author: 
Patrick Hazari
Enlarge

One of the most exciting furniture pieces on the High Line will be movable chaise lounge chairs located at the Sundeck between West 14th and 15th Streets. These lounge chairs will sit on the original rail tracks, mounted on new wooden ties, and can be rolled into place or set with brakes.

Unobstructed views of the Hudson River will make this one of the most desirable areas to visit on the High Line. 

This mock-up arrived last week and is installed near the Gansevoort end.

More photos after the jump.

Author: 
robertatthehighline
Enlarge

This remains my favorite proposal for the reuse of the High Line - a mile long lap pool. Nathalie Rinne, an architecture student in Vienna submitted the plan and as part of our 2003 Ideas Competition.

Author: 
Anonymous
 

Yesterday, James Corner from Field Operations (the landscape architecture firm heading up the High Line's design team) revealed plans for the firm's newest commission: Shelby Farms Park in Memphis, the 4,500-acre site that will be America's largest urban park. (Central Park, by comparison, is 843 acres.)

Pages

Subscribe to RSS - Design