Cutting the Hole for Access at Gansevoort Street

Enlarge

This week, construction crews cut away two of the central beams on the High Line structure to make way for an access point at Gansevoort Street.

The stairs will rise from street level, bringing the visitor in contact with the heavy steel girders and hand-driven rivets of the structure itself.

The steel beams that were removed are 40 feet long and seven feet wide, and each weigh about 17 tons.

Construction of access points is part of the final phase of work on Section 1 of the High Line. This scope of work also includes waterproofing, installation of pathways, seating, lighting and planting areas.


Hole



Design rendering of the Gansevoort access point after the jump.


Rendering

The finished access point, in Field Operations and Diller Scofidio + Renfro's preliminary design. Visitors will rise on "slow stairs" from sidewalk level through the structure, and emerge on the High Line landscape above.

Recent Posts
Photo of the Week: Dried Grasses at the Rail Yards
view post
2014: The Year in Photos
view post